Köttbulle 4

De här köttbullarna är nog de godaste jag ätit. Kryddpepparn i kombination med grädden och potatisen i gör dem så himla smakrika och porösa. Just att man steker löken innan tar verkligen fram smaken.

Tips: Om ni är lika värdelösa som jag på att hacka lök så kan man ”fuska” genom att grovhacka den, steka den och sen mixa den lite snabbt med grädden innan man vänder ner den i smeten.

Ett annat tips är att sätta på plattan på medelvärme när du börjar hacka löken. Smält smöret sedan är det bara att börja steka och du slipper vänta på att pannan ska bli varm. Smart va?

Ingredienser

1½ kg blandfärs
3 gula lökar
5 råa potatisar
2 tsk kryddpeppar
4½ tsk salt
3½ dl vispgrädde
3 ägg
smör att steka i

1. Sätt ugnen på 200°. Sätt in en djup ugnsplåt i ugnen i ca 3 min och smält en klick smör.

2. Skala och riv 5 potatisar. Mortla 2 tsk kryddpeppar fint.

3. Finhacka 3 gula lökar. Smält 2 msk smör i en stekpanna och fräs löken på medelvärme i 5 min.
Köttbulle 1

4. Blanda 1½ kg blandfärs med potatisen, löken, 3 ägg, 4½ tsk salt, kryddpepparn och 3½ dl vispgrädde i en stor bunke (eller köksmaskin).

Untitled

5. Forma färssmeten till ca 100-120 köttbullar (eller 80 större om du gör broilerköttbullar som jag) och lägg på en stor bricka eller ett fat. Blöt händerna emellanåt. Jag upptäckte att det var enklast att forma smeten till en lång korv och sedan bara nypa av lite i taget.

Untitled

5. Smält smör i en stekpanna och stek ca 20 köttbullar på medelhög värme i 4-6 min. De kan vara lite meckiga att vända då de är ganska lösa men låt dem steka ordentligt på ena sidan först och vänd dem sen med en stor stekspade. Lägg över på ugnsplåten. Stek resten av köttbullarna på samma sätt.

6. Sätt in plåten med alla köttbullar högt upp i ugnen och stek i 8 min. Rör om då och då.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *